Nordax komplette guide til et gjennomtenkt boligkjøp

Er du klar for å skape et eget hjem og vurderer å søke om boliglån for første gang, er det kanskje mye du lurer på. De første spørsmålene som ofte dukker opp er hvor mye du kan låne, hvordan du søker og hva du selv må stille opp med for å få innvilget et boliglån. Vi hjelper deg gjerne med svar på disse spørsmålene – og noen flere – i denne guiden til boliglån og eget hjem.

Kort fortalt er det 3 faktorer som avgjør om du kan få boliglån og hvor mye du får låne;

 • At du har inntekt (utenom studielån) og hvor mye
 • At du har egenkapital og hvor mye
 • At hverdagsøkonomien har rom for å nedbetale lånet ditt fremover

Hvis du allerede betaler leie for den boligen du har i dag, har du en liten indikasjon på hvor mye du har råd til å betale for å bo. Kanskje du kan eie for omtrent det samme beløpet – bare at du betaler på noe som blir ditt? Husk at det også skal være økonomisk rom for å leve og ha det bra. Alt dette kan vi hjelpe deg med å finne ut av.


Hvor mye kan jeg få i boliglån?
Få oversikt over økonomien – hvor mye tjener du og hvor mye trenger du til faste utgifter og til å leve slik du ønsker. Kanskje har du litt gjeld fra før? Inntekten din, størrelsen på egenkapital din og hvor mye og om du har gjeld fra før, er faktorer vi ser på sammen med deg. Det er viktig både for deg og oss å komme frem til et beløp som du kan kjøpe deg bolig for og klare å tilbakebetale uten at det blir for tøft for deg i det daglige.

Les om våre krav til boliglån

Egenkapital
Hvor mye egenkapital du trenger – altså penger du selv har til kjøp av bolig – bestemmes ut fra hva boligen koster og skal minimum være 15% av kjøpesummen. Egenkapitalen kan være penger du har spart, lånt av andre eller at noen stiller med sikkerhet i f.eks. egen bolig.

Les mer om ulike alternativer for egenkapital

Regn ut lån og egenkapital
Ved hjelp av en lånekalkulator kan du enkelt finne ut av hvor mye egenkapital du trenger, hvis du vet prisen på boligen. Eller du kan få et anslag på hvor mye lån du kan søke om, ut fra hvor mye egenkapital du har. Men husk at vi gir lån på grunnlag av inntekten og betalingsevnen din i tillegg til egenkapital!

Prøv lånekalkulatoren her

Finansieringsbevis
Når du har vært i kontakt med oss og vi vet at du kan betjene et lån – altså at økonomien din tillater at du tilbakebetaler et beløp som vi har kommet frem til – får du et finansieringsbevis. Dette beviset trenger du for å kunne legge inn et bud på en bolig som du ønsker å kjøpe. På dette beviset står det ikke hvor mye du får låne, siden det skal vises frem til eiendomsmegleren som står for salget av boligen. Derfor kan du legge inn et bud uten at megleren vet hva som er din maksgrense i en budrunde.

Det er viktig at du ikke legger inn et bud som er større enn beløpet på ditt finansieringsbevis. Husk at lånet hos oss og din egenkapital, skal dekke kjøpesum og alle omkostninger.

Hvordan søke om lån
Når selgeren har godtatt budet ditt og du vet akkurat hvor mye du trenger å låne, må du søke om å låne akkurat dette beløpet. Du har allerede fått finansieringsbevis på et maksimalt beløp som du og vi har kommet frem til, og hvis prisen på boligen og omkostningene totalt ikke går over dette beløpet, er mye av søkejobben gjort. Megleren som står for salget vil informere oss om hvilken kjøpesum du handlet for.

Sammen med søknaden, må du sende oss:

 • lønnslipp for de siste 2-3 månedene, som viser hva du tjener
 • skattemelding som viser inntekten din det siste året og hva du har i gjeld fra før – hvis du har noe

Hvis du skal kjøpe bolig sammen med noen og dele lånet, trenger den personen også finne frem disse opplysningene.

Hvilken type boliglån passer for deg
Livssituasjonen og økonomien din bestemmer hvilken type lån som passer best for deg. Når du har bestemt deg for å søke om lån, vil vi informere deg om de to ulike lånetypene som finnes, annuitetslån eller serielån.

 • Annuitetslån
  Denne låntypen er mest forutsigbar fordi du betaler det samme beløpet tilbake til banken hver måned. Dette beløpet er delt i to – den ene delen er avdrag på lånet og den andre delen er renter. Andelen avdrag blir større med tiden, og rentedelen mindre og du betaler da mer ned på selve lånet ditt.
 • Serielån
  For et serielån er det nesten motsatt. Det vil si at du først betaler mer renter enn avdrag. Deretter reduseres rentedelen i takt med nedbetalingen av lånet. Det månedlige beløpet du betaler tilbake til banken er høyere i starten, enn ved et annuitetslån, men blir gradvis lavere etter hvert som du betaler ned på lånet.

Renter
Renter er hva det koster å få låne penger i banken, og betales i tillegg til selve lånebeløpet. Det finnes også ulike former for renter, slik at du kan velge hvordan du vil betale banken for å låne penger

 • Fastrente
  Hvis økonomien din krever forutsigbarhet – altså at du vet nøyaktig hver måned hva du skal betale – er fastrente et godt alternativ.
 • Flytende rente
  Hvis økonomien din tåler at beløpet du skal betale til banken kan gå opp og ned over tid, kan du velge flytende rente.
 • Nominell
  Denne rentesatsen er renten før omkostninger.
 • Effektiv rente
  Den effektive renten er hva du faktisk betaler og inkluderer omkostninger etablering og faktuering.

Bolig er kjøpt – hva nå?
Når selgeren har godkjent budet ditt, må du kontakte oss før du går i kontraktsmøte med megleren og selgeren. Der går dere gjennom hvordan boligen skal betales.

Vi sender deg lånedokumenter som du må signere. Vi ønsker at du signerer disse elektronisk med BankID på mobil eller brikke. Hvis du ikke har anledning til det, kan vi sende dokumentene til deg i posten. Når lånedokumentene og kjøpekontrakten er signert, kan lånet utbetales til eiendomsmegleren til den avtalte tiden og du kan flytte inn i din nye bolig.


Gratulerer, du er nå ett steg nærmere å eie egen bolig!


SøKE om Nordax boliglån

Kopier lenke: