Skilte kvinner sliter med å finne ny bolig

Dere var samboere, men nå skal dere gå fra hverandre og plutselig trenger du et hjem – og det fort. Den ultimate flyttingen er selvfølgelig planlagt ned til minste detalj, og du har hatt tid til å forberede deg og tenke gjennom alternativene dine. Men som vi alle vet, blir det ikke alltid som vi har planlagt. Vi er ofte dårlig forberedt på det uforutsette og da er det lett å angre på at vi ikke står i en boligkø eller har spart opp en buffer. Dette vet Johanna, Daniella og Ivannia alt om, ettersom alle tre havnet i en vanskelig boligsituasjon da de ble separert.

Et desperat søk etter fast ansettelse

Johanna Elmblad var i ferd med å starte sitt eget selskap, da samboeren hennes ønsket å gjøre det slutt. Midt i pandemien begynte et håpløst søk etter fast ansettelse for å få boliglån.

- Det jeg bekymrer meg mest over akkurat nå er at jeg ikke vil ha noe sted å bo og ikke kan ha barna mine, sier hun.

Lån til bolig uten fast ansettelse

Angret på at hun ikke stod i boligkøen

Midt i utdannelsen som førskolelærer havnet Daniella Tevebring i en skilsmisse. Nå befinner hun seg i en Catch-22 der leiligheten ikke kan selges før hun er ferdig utdannet og har fått jobb.

– Jeg burde holdt meg i boligkøen og jeg burde hatt en plan og spart mer penger før skilsmissen. Jeg burde også ha funnet ut på forhånd hvor mye jeg måtte jobbe for å ha råd til min egen leilighet og hvor stor leilighet jeg kunne kjøpt, sier hun.

"Hadde det vært en annen måte å kjøpe bolig på, ville det gitt en trygghet"

Alene i en leilighet på 1,5 rom med to barn og skyhøy leie. Ivannia Liljebäck Hult havnet i en vanskelig situasjon da verken hun eller eksmannen hadde råd til å kjøpe hverandre ut av huset. Ivannia fikk ikke lån fordi hun var selvstendig næringsdrivende og alt av kapital var bundet i huset.

- Inntektene mine sank betydelig. Jeg ble nødt til å ta ut sparepenger og jeg måtte låne av moren min. Hadde det vært en annen måte å kjøpe bolig på, ville det gitt en trygghet, sier hun.

Lån til bolig uten fast ansettelse

Kvinner synes ofte det er vanskeligst å få boliglån etter en separasjon

Det er mange urettferdigheter i det norske boligmarkedet. Etter en separasjon er det ofte kvinnene som rammes hardest økonomisk og synes det er vanskelig å få lån. Fordi tradisjonelle banker bruker automatiserte prosesser, er det lett å bli avvist umiddelbart når en søknad ikke oppfyller den tradisjonelle malen.

I Nordax Bank derimot, gjør vi alltid en individuell vurdering som tar hensyn til hver enkelt persons unike forhold.

“Som andre banker, foretar vi en kredittvurdering for å bestemme din fremtidige betalingsevne, men vi stirrer oss ikke blinde på den ansettelsesformen du har. Det som er viktigst for både vår og din sikkerhet er at du til slutt skal kunne takle boligkostnadene og din økonomiske situasjon, sier Johan Engkvist som er boliglånssjef i Nordax Bank. ”

LES MER OM BOLIGLÅN

Å vite at muligheten faktisk eksisterer for å få boliglån uavhengig av ansettelsesform, kan være en stor lettelse for mange som plutselig trenger et nytt hjem etter for eksempel en skilsmisse. Men også å ha en plan for boligsituasjonen hvis man en dag skulle skilles, er noe alle par bør snakke om – selv om det er vanskelig å ta opp.

Ifølge en ny undersøkelse fra Novus på vegne av Nordax Bank, har nær 7 av 10 par (69%) aldri snakket om hvordan de vil håndtere sin boligsituasjon i tilfelle samlivsbrudd. Og bare en av ti (13%) som har tatt opp dette har en faktisk plan.

Johan Engkvist – boliglånssjef i Nordax Bank
Emneknagger: Personlig økonomi
Kopier lenke: