Sjekkliste: Slik pusser du opp for å øke verdien på boligen

Hvert år pusser nordmenn opp hus og hytter for mer enn 94 milliarder kroner, og under korona har veldig mange pusset opp mye mer enn før. Kanskje har du også lurt på å pusse opp, men er usikker på hvilken ende du skal begynne i? Et tips er å pusse opp på en måte som ikke bare gir deg et pent hjem, men som også øker verdien på boligen. Har du oppsparte penger å pusse opp for? Hvis ikke, kan du kanskje låne mer med sikkerhet i boligen din for å finansiere oppussingen?

Øke ditt boliglån

Hvis du ikke kan låne mer med sikkerhet i boligen din, kan vårt forbrukslån være et alternativ, du kan låne fra kr 10 000 opp til kr 500 000.

Her er våre 7 beste tips til deg som vurderer å pusse opp og endelig vil komme i gang.

1) Tenk på forhånd

Det finnes YouTube-videoer for alt, og det ser kanskje enkelt ut å legge nye fliser på badet eller bytte kjøkken. Men er du tålmodig nok, og har du tid og ork til å gjøre alt dette selv? Tenk over på forhånd hva du kan og vil gjøre selv, og hva som blir bedre hvis det blir gjort av en profesjonell håndverker.

2) Sett opp et budsjett

Det koster å pusse opp, samtidig som det er en investering som ofte lønner seg i lengden. Hvor mye kan og er du villig til å bruke på oppussing? Har du en buffer du kan bruke, eller trenger du et oppussingslån? Regn inn utgifter til materialer og håndverkere. Selv om du vil gjøre mye selv, må du bruke fagfolk på VVS og strøm.

3) Behold en enhetlig stil

Hvis huset er fra 50-tallet, bør du fremheve det som var spesielt på den tiden. Oppussinger som får boligens karakter til å endre seg fullstendig, lønner seg sjelden. Prøv å holde en rød tråd gjennom hele leiligheten når du pusser opp.

4) Jobb ovenfra og ned

Hvis du uansett skal male veggene, er det lurt å begynne med taket, ellers må du beskytte veggene med plast. Skal du slipe gulvet? Ta det til slutt, etter at du har malt tak og vegger.

5) Mal veggene

Å male om veggene er enkelt, morsomt og ikke spesielt dyrt. Det er gøy fordi det går raskt, og leiligheten får et løft. Husk forarbeidet! Vær nøye med å sparkle eventuelle hull. Etter at sparkelet har tørket, sliper du med sandpapir til du får en jevn overflate. Vask veggene før du maler, og bruk maskeringsteip langs lister og tak (husk å fjerne teipen med det samme du er ferdig med å male). Lyse farger faller som regel i smak og gjør rommet større, sammenlignet med mørkere farger. Akkurat nå er det populært med lyse, nøytrale, jordnære farger.

6) Puss opp vinduskarmer, dører og lister

Tredetaljer som lister og dører har lett for å bli slitt. Å friske opp disse gir boligen en fornyelse. Slip overflaten for å få fargen til å sitte. Er det skader eller ujevnheter i treverket? Bruk snekkersparkel, la det tørke og slip slik at alt blir jevnt. Etterpå er det viktig å rengjøre overflaten du skal male, for å unngå klumper. Til større flater som for eksempel dører kan du bruke ruller som er tilpasset for nettopp treverk.

7) Slip gulvene

Nyslipte gulv kan gi et helt annet og mye bedre inntrykk av leiligheten. Har du tregulv eller kanskje fiskebeinsparkett? Da er det gull verd å beholde disse og slipe dem hvis de har blitt ripete og nedtråkket, i stedet for å legge for eksempel laminat på toppen. Hvis du derimot har gamle plastbelegg, lønner det seg å fjerne dem og legge helt nye gulv. Er huset bygd før 70-tallet? Hvis du er heldig, kan det være solide tregulv under plastbelegget.

8) Puss opp kjøkkenet

Å pusse opp kjøkkenet er en selvfølge hvis du vil øke både verdien på boligen og din egen trivselsfaktor. Vi bruker mye tid på kjøkkenet, og det er ikke tilfeldig at det alltid er her festen blir avsluttet. Er kjøkkenet fra 70- eller 80-tallet? Da er det kanskje fristende å rive ut alt og totalrenovere. Det kan koste en del, men det finnes pene kjøkken i budsjett- og mellomklassen som er minst like fine som de mer luksuriøse variantene. Har du allerede et kjøkken som er relativt moderne, men litt slitt? Frisk det opp ved å male om skapdørene og bytte eller slipe benkeplatene. Det er lurt å velge nøytrale farger som du ikke blir lei av med det første.

9) Oppgrader badet

Et flislagt baderom gir høyere verdi på leiligheten enn et bad med våtromsbelegg. Har badet fliser, men føles likevel umoderne? Bytt ut delene som ser gamle/umoderne ut og som har gjort sitt. En kjedelig servant kan for eksempel byttes ut og gi badet et freshere inntrykk. Vil du renovere badet fullstendig? Også her er det lurt å bruke nøytrale farger.

Sist, men ikke minst: lykke til! :)

 

Låne mer med sikkerhet i boligen din for å finansiere oppussingen:

Øke ditt boliglån

Kopier lenke: