Tips og råd

Sparetips for et supert 2018!

Starten på året gir ofte noen fattige måneder etter festlighetene i desember. Kjenner du deg igjen? Eller er du kanskje helt enkelt klar for å endelig sette i gang med aktiv sparing for å skape en trygg buffer for fremtiden? Uansett hva som er mest aktuelt for deg – her kommer noen enkle, men veldig effektive sparetips som kommer til å booste din økonomi, både på kort og lang sikt.

- Sett opp et tydelig månedsbudsjett og bestem på forhånd hva saker og ting skal koste. Kanskje kan du til og med bestemme deg for at kommende måned skal være en helt ”forbruksfri” måned, der du kun kjøper det aller mest nødvendige?

- I sammenheng med et nytt månedsbudsjett kan det være smart å ta en opprenskning hjemme. Ofte har man saker og ting der som aldri eller sjelden brukes. Et godt tips er å renske opp og selge. At det er vanskelig å selge brukt er i dag en myte - takket være alle online-tjenester og apper som gjør brukt både tilgjengelig og enkelt. Dessuten kan du tjene inn en slant– mange bekker små er et uttrykk som kommer til sin fulle rett her. Og som om ikke det er nok, er det jo bra for miljøet å selge og kjøpe brukt!

- En annen post som lett gjør at pengene flyr, er restaurant- og barbesøk. Det er minst like hyggelig å samles hjemme med vennene, og det er mye lettere å ha kontroll på kostnadene. Dessuten kan jo alle bidra med noe! Spleis er både billig og hyggelig, og mye mindre stressende for verten som da slipper å forberede alt selv.

- Planlegg dine matinnkjøp nøye, f.eks ved å storhandle en gang i uken. Hvis du også satser på en eller flere vegetariske dager i uken, hjelper du både økonomien, miljøet og helsen din.

- Gå til jobben – eller sykle! Om du har lang vei til jobben og pleier å kjøre bil, anbefaler vi at du i stedet reiser offentlig. Bilen er ofte en stor utgiftspost, og det finnes mange bra alternativer til å bruke den. Har du noen ganger behov for å bruke bil, finnes det mange bra bil-pooler du kan bli med på. Et annet alternativ er å kjøre sammen med en kollega eller nabo – det er hyggelig, effektivt og bra for økonomien din. Delingsøkonomien funker!

- Sist, men ikke minst; For å skape en langsiktig, holdbar situasjon for deg og din økonomi er det viktig å ikke sette for ambisiøse mål. Tenk heller gjennom din situasjon og gjør ting som er bra for deg. Ofte kan det hjelpe å ta litt mer gjennomtenkte beslutninger i hverdagen og reflektere over om du for eksempel virkelig trenger den nye tingen eller det avisabonnementet. Det å ta full kontroll over hverdagsøkonomien er virkelig bra for selvfølelsen og velværet. La 2018 bli et år der du er bevisst deg selv og din situasjon!

Kopier lenke: