Flere tips

5 grep for å få kontroll på økonomien
  • Sparetips

5 grep for å få kontroll på økonomien

Finnes det noe som er lettere å utsette enn å ta tak i egen økonomi? Det er som regel alltid oppgaver som frister mer, og det kan være vanskelig å vite i hvilken ende man skal starte. I mellomtiden bygger den dårlige samvittigheten seg mer og mer opp. Høres det kjent ut? I så fall håper vi at du vil gi de fem enkle grepene våre en sjanse. Vi lover – så snart du har gjennomført det første punktet, blir det mye enklere å fortsette. Før du vet ord av det, har du fått kontroll på økonomien. Deilig, ikke sant?

1. Kategorisere utgiftene

Første skritt er å gjennomgå utgiftene du har hver måned og kategorisere dem for å se hvilke du kan kutte i. Basisutgifter er for eksempel boutgifter og mat, som det kan være vanskelig å redusere. Utgifter i kategorien Fornøyelser, for eksempel restaurantbesøk, shopping og reiser, er derimot mindre nødvendige og enklere å spare inn på.

Slik gjør du:

  • Legg sammen de nødvendige kostnadene dine (Basisutgifter) fra forrige måned.
  • Legg sammen hva du har brukt på Fornøyelser i forrige måned.
  • Se på inntekten din (etter skatt) og trekk fra Basisutgifter pluss Fornøyelser. Hvor mye får du til overs?

2. Sett deg sparemål

Hvilke mål har du? Har du planer om å kjøpe bolig og ønsker å spare til egenkapital? Eller trenger du ganske enkelt å spare til en buffer for å kunne sitte rolig i båten i usikre tider? Når du vet hva du skal spare til og hvor mye du trenger å spare hver måned, er det lettere å unngå impulskjøp og kutte ned på utgifter i fornøyelseskategorien.

Slik gjør du:

  • Sett deg sparemål og bestem når du vil at de skal være nådd.
  • Regn ut hvor mye du må spare hver måned. Hvor mye mer må du spare enn i dag? ( Se resultat fra punkt 1. )

3. Luk bort utgifter

Når du har satt deg sparemål og funnet ut hvor mye du må spare hver måned, har tiden kommet for å se på hvilke utgifter du kan kutte ned på. Det gjelder i første rekke fornøyelseskategorien, men det kan også være verd å se på boutgiftene. Har du for eksempel unødvendig høye strømutgifter, eller er det mulig å senke eventuelle lånekostnader

Spørsmål du kan stille deg selv:

  • Hvor ofte spiser du lunsj ute? Spiser du lunsj ute 5 dager i uken og hver lunsj koster 170 kr, koster det deg drøyt 36 000 kr/år.
  • Hvor mye kan du spare på å droppe busskortet og sykle til jobben?
    * Har du flere strømmetjenester og abonnementer du ikke bruker? Si dem opp!
  • Bruker du treningssenteret, eller kan du like gjerne melde deg ut? Det finnes utegym.
    * Røyker eller snuser du? En god gulrot for å slutte er at du kan spare tusenlapper!
  • Har du flere mindre lån? Sjekk om du kan spare penger ved å samle dem i ett lån.
  • Betaler du fakturagebyrer? Velg e-faktura eller autogiro, så slipper du slike unødvendige kostnader.
  • Bruker du unødvendig mye strøm? Det er flere måter å redusere strømutgiftene på. Lesetips: 12 måter å redusere strømutgiftene på

4. Forenkle hverdagsøkonomien

Det finnes flere apper som hjelper deg med å få oversikt over økonomien og sparemålene dine. Med en smart app blir det også enklere å få en rutine på å holde øye med økonomien.

  • Moneyfy: Appen hjelper deg med å spore utgiftene og gir god oversikt over hva du bruker penger på. Du legger selv inn det du kjøper i appen, som deretter kategoriserer utgiftene på en intuitiv og oversiktlig måte.
  • Buddy: Hjelper deg med å holde budsjettet. Her kan du også lage budsjetter sammen med andre, noe som kan være praktisk hvis dere er samboere.
  • Spiir: Appen hjelper deg med å forstå forbruksvanene dine og viser blant annet hvilke tre kategorier du bruker mest penger på. Du kan også sette opp spareutfordringer som gjør det både morsommere og enklere å spare.
  • Frid: Her logger du enkelt inn med Bank-ID og kobler bankene dine til appen. Dermed er det viktigste på plass allerede første gang du logger inn. Appen gir deg god oversikt, hjelper deg med å sette opp et budsjett og gir deg tips til hvordan du kan spare mer.
  • You Need a Budget (YNAB): Med denne appen kan du sette opp et eget budsjett og en plan for hvordan du skal bli kvitt eventuell gjeld eller nå sparemålene dine. Den er enkel og praktisk, fordi du kan koble sammen bankkort og kontoer for å spore inntekter og utgifter automatisk.

5. Følg opp og juster

Sjekk og gjennomgå den økonomiske situasjonen din regelmessig. Juster målene dine hvis det er nødvendig, og sørg for at du er på riktig kurs.
Tips! Belønn deg selv etter hver oppgave du har krysset av. Fokuser på det du har gjort, i stedet for å tenke på det som gjenstår.

Tips! Belønn deg selv etter hver oppgave du har krysset av. Fokuser på det du har gjort, i stedet for å tenke på det som gjenstår.

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisasjonsnummer: 556647-7286

Styrelsens forretningskontor: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank