Flere tips

Slik får du orden på økonomien etter ferien
  • Sparetips

Slik får du orden på økonomien etter ferien

Tomt på kontoen etter ferien? Da er du ikke alene. Den høye prisstigningen har ført til at selv de som er flinke til å lage og følge egne budsjetter, fort bruker for mye. Her har vi samlet noen effektive måter å få orden på økonomien på. Ta sparingen som en utfordring, og ikke glem å unne deg noe når du har nådd målet.

1) Lag et budsjett

Lag et budsjett der du trekker faste kostnader som husleie og strøm fra inntekten din. Deretter bestemmer du hvor mye du kan bruke hver måned ut over dette. Det finnes mange budsjett-apper som kan hjelpe deg, så du slipper å kategorisere utgiftene selv. Det eneste du må gjøre, er å koble sammen kreditt- og debetkort med appen. Dermed blir alle utgifter og innskudd fordelt på ulike kategorier. Du kan også bestemme hva slags budsjett du skal holde deg til i hver kategori. På denne måten får du god oversikt, og du ser hvor det blir av pengene.

2) Rydd opp i abonnementene

En effektiv måte å spare penger på hver måned, er å identifisere unødvendige faste kostnader som bare tikker inn. Kanskje betaler du for strømmetjenester du ikke bruker? Hvor mye kan du spare hver måned ved å avslutte abonnementet?

3) Bytt strømavtale og forsikring

Betaler du unødvendig mye for strøm og forsikring? På Prisguiden eller Prisjakt kan du sammenligne priser. Det er ikke så vanskelig å bytte avtale når du først har funnet et gunstigere alternativ. Bare gjør det! Det koster som regel ingenting å bytte.

4) Sykle eller gå

Verken buss eller bil er gratis. Hvor mye bruker du på transport hver måned? Spar penger på å gå eller sykle i stedet. Har du bil? Kanskje du har mulighet til å avregistrere den i en periode? I tillegg til høye bensinpriser slipper du å betale veiavgift og trafikkforsikring. Hvis du skal avregistrere bilen, sier du fra til Vegvesenet at du ikke kommer til å bruke den i en periode (det er bare å si fra til dem når du ønsker å kjøre igjen).

5) Samle lånene dine

Har du mange dyre smålån? Samle dem i et større lån med bedre vilkår, lavere rente og færre gebyrer. Eier du en bolig som er belånt mindre enn 85 % av markedsverdien, kan du søke om å samle lånene dine i et boliglån. Det er ofte gunstigere enn et forbrukslån. Les mer om å samle lån her.

6) Reduser matbudsjettet

Spiser du ofte lunsj ute? Ta med matpakke på jobben med rester fra gårsdagens middag! Hvis du spiser lunsj ute hver dag, blir det omtrent 23 000 kr per år (hvis hver lunsj koster 100 kr). Hvis du i stedet tar med deg matpakke tre dager i uken, kan du spare drøyt 12 000 kroner i året. Prøv også å unngå småhandling flere ganger i uka. Planlegg innkjøpene, handle for hele uka og hamstre når en matvare er på tilbud (hvis det er noe som holder seg lenge). Kjøp frukt og grønt etter sesong og husk stoffposer (en bærepose koster i dag ca. 3 kr).

7) Selg det du ikke bruker

Det er lett å samle på seg både klær og gjenstander man ikke bruker. Ifølge en undersøkelse gjennomført av Kantar Sifo i 2021 på oppdrag fra Blocket, som er det svenske motstykket til Finn.no, har vi ting og klær hjemme til en gjennomsnittlig verdi av 16 000 kroner. Rydd opp hjemme, på loftet og i boden! På Finn eller Tise er det lett å selge det du ikke trenger.

8) Kutt ut tobakken

Røyker eller snuser du? Å kutte ut tobakken gir en rekke helsefordeler, og i tillegg er det mye penger å spare.

9) Bruk mindre strøm

Bortsett fra å bytte til en billigere strømavtale finnes det andre triks for å redusere strømutgiftene – bruk mindre strøm! Det er mulig uten å måtte fryse eller sitte i mørket.

Les 8 måter å redusere strømutgiftene på.

10) Spar aldri penger på en lønnskonto

Overfør penger fra lønnskontoen til en sparekonto med god rente og la pengene vokse.


Lykke til! :)

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisasjonsnummer: 556647-7286

Styrelsens forretningskontor: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank