Flere tips

9 tips når du skal kjøpe bolig
  • Boligøkonomi

9 tips når du skal kjøpe bolig

Vurderer du å kjøpe bolig? Da er det en del ting å tenke på. Her har vi samlet noen nyttige tips til boligkjøpet.

1. Skaff deg et finansieringsbevis

Det første du bør gjøre, er å undersøke om du kan få boliglån og hvor mye du kan låne. Skaff deg et finansieringsbevis, en forhåndsbekreftelse på hvor mye du kan låne. Du kan maksimalt låne 85 % av boligens verdi, resten må du betale selv. Dette kalles egenkapital. Størrelsen på lånet avhenger av den økonomiske situasjonen og inntekten din. Hos oss i Nordax kan du få boliglån uansett ansettelsesform. Er du for eksempel vikar, selvstendig næringsdrivende eller frilanser, kan du altså søke lån hos oss. Vi gjør alltid en individuell vurdering av din økonomiske situasjon.

Søk om finansieringsbevis her

2. Lag et budsjett over boligutgiftene

Hvor mye kan og vil du bruke på å bo hver måned, og samtidig ha penger til overs til alt mulig annet? Du må betale fellesutgifter eller driftsutgifter, rente på boliglånet pluss avdrag (som egentlig ikke er en kostnad, men nedbetaling av lånet, som du likevel må kalkulere inn).

3. Bestem hva du er på jakt etter

Før du går på visning, er det lurt å tenke gjennom hva du er på utkikk etter. Må boligen ligge i et rolig strøk, eller blir du ikke så forstyrret av trafikk? Hvilke krav har du til planløsningen? Elsker du å lage mat og vil ha et skikkelig stort, separat kjøkken? Eller er det viktigere med en romslig stue? Skal boligen ligge sentralt eller heller tett på naturen? Vil du ha balkong eller badekar?

4. Gå på flere visninger

Annonsen gir ikke alltid et rettferdig bilde av en bolig. Du kan bli overrasket av at en bolig ser annerledes ut enn på bildene i annonsen. Gå på flere visninger, så har du mulighet til å sammenligne og komme frem til hvilken som føles best.

5. Ta hensyn til de riktige tingene

Ikke se deg blind på fargen på veggene eller at du ikke liker kjøkkeninnredningen. Overflatene kan du endre på. Fokuser mer på helheten. Er det en god planløsning? Får boligen nok lys utenfra, og hvordan er beliggenheten? Går det en trafikkert bilvei utenfor, eller ligger den ut mot en rolig bakgård? Og fremfor alt, hvordan føltes det da du kom inn? Følelsen er ganske viktig.

6. Sjekk økonomien i borettslaget eller sameiet

Dersom du vil kjøpe en bolig i et borettslag eller sameie, er det viktig å sjekke at borettslaget eller sameiet har god økonomi. Kommende renoveringer og utskifting av røropplegget, for eksempel, kan bety høyere fellesutgifter. Har du i så fall råd til dette? Det er vanligvis oppgitt i boligannonsen hvor stor fellesgjeld borettslaget eller sameiet har. Men det er smart å se på årsregnskapet også. Få hjelp av noen hvis du synes det er vanskelig å forstå alt.

7. Undersøk boligen nøye

Som kjøper har du plikt til å undersøke boligen grundig, selv om selgeren er forpliktet til å informere om skjulte feil. Hvis du ikke rakk å sjekke den skikkelig på visningen, kan du be om å få se på boligen før du signerer.

8. Forbered deg til budrunden

Når du har funnet en favoritt, bør du bestemme en øvre grense for hvor mye du vil og kan betale for nettopp denne boligen. Et tips er å sjekke statistikken for tilsvarende leiligheter i området. Ellers risikerer du å bli revet med og at du til slutt ender med å by mer enn du kan betale. Det er viktig å være klar over at alle bud er bindende. Husk at du ikke forteller eiendomsmegleren hvor mye du har fått i lån – dersom eiendomsmegleren ønsker bekreftelse på finansieringen, ber du megleren kontakte din kontaktperson i banken.

9. Ha alt klart til å skrive kjøpekontrakt

Noen ganger går det fort, og det er lurt å ha alt klart til å undertegne kontrakten. Ved signering av kjøpekontrakten, må du ofte betale et forskudd på 10% av kjøpesummen. Dette betaler du med din egenkapital. Noen dager før avtalt overtakelse av din nye bolig, skal resten av kjøpesummen betales til eiendomsmegleren. Banken vil hjelpe deg med det.

Hvis du allerede eier en bolig som du ikke har rukket å selge, kan du søke om et mellomfinansieringslån for å låne den egenkapitalen som du har bundet i denne boligen. I forbindelse med at du søker om boliglån til det kommende boligkjøpet, kan vi se på muligheten for et mellomfinansieringslån. Fyll ut søknaden her Deretter ringer vi deg opp og gjennomgår søknaden slik at vi sammen vurderer behovet for et mellomfinansieringslån.

Lykke til!

Hos oss i Nordax kan du få boliglån uansett ansettelsesform

Søk om finansieringsbevis her

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisasjonsnummer: 556647-7286

Styrelsens forretningskontor: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank