8 måter å redusere strømutgiftene på

Fikk du (strøm)sjokk da du så den siste regningen? Du har sannsynligvis ikke brukt mer strøm enn vanlig – årsaken er rett og slett at strømprisen har skutt i været de siste månedene. Været har stor innvirkning på strømprisene. Det er vanskelig å spå hvordan det blir fremover, men vi vet at tørt, kaldt vær med lite vind kan føre til at strømprisene fortsetter å øke. Derfor vil vi gi deg noen smarte sparetips for å redusere strømutgiftene.

1. Sammenlign strømavtaler

Før du begynner å spare på strømmen hjemme, kan det lønne seg å gjennomgå strømavtalen din, enten du har fastpris eller spotpris. Det enkleste er å bruke en sammenligningstjeneste der du ser om det finnes rimeligere alternativer på markedet.

2. Senk eller øk temperaturen

Husholdningsapparater som kjøler eller varmer er generelt de som trekker mest strøm. Dette er for eksempel kjøleskap og fryser, oppvaskmaskin, vaskemaskin og varmeovner. Hvilken temperatur har du i kjøleskapet, er den unødvendig lav? Og må du virkelig vaske på 60 grader? En 40 graders vask bruker bare halvparten så mye energi som en vask på 60 grader.

3. Gjør rent bak kjøleskapet

Når gjorde du sist rent bak kjøleskapet og fryseren? Det er nok mange av oss som slurver med dette. For å spare strøm bør du fjerne støvet på rillene på baksiden av kjøleskapet og fryseren. Da behøver ikke kjøleaggregatet å anstrenge seg mer enn nødvendig.

4. Rim av og fyll fryseren

Rim av fryseren minst en gang i året. Det er også viktig å holde den full. En full fryser trekker nemlig mindre strøm. Det er altså helt ok å kjøpe inn mer enn én pakke is.

5. Tilbered maten i mikrobølgeovn

Faktisk! Det er ikke helt feil å varme eller til og med tilberede maten i mikroen – i alle fall hvis du vil spare på strømmen. Mikrobølgeovnen trekker mye mindre strøm enn en vanlig ovn, varmluftsovn eller koketopp. Og da skal vi ikke begynne å snakke om salat ...

6. Unngå å jobbe hjemmefra

Det trekker faktisk en del unødvendig strøm å jobbe hjemmefra. I tillegg til at PC-en trekker strøm, bruker du kanskje oppvaskmaskinen mer, og så videre. Dra på kontoret hvis du har mulighet. Og ta for all del med deg mobilladeren og lad så mye du bare kan.

7. Ha alltid powerbanken klar

Man vet aldri hvor det kan være tilgang til gratis strøm. Det gjelder å benytte muligheten til å lade. Venn deg til alltid å ha med deg en powerbank. Du finner strømuttak på flere steder enn du kan ane. De kan f.eks. finnes på tog, busser, kafeer eller hos nærmeste nabo.

8. Bli en natteravn

Hvis du har timeprisavtale, kan det lønne seg å være oppe om natten og bruke strøm. Da er strøm-etterspørselen lavere, noe som gir lavere pris. Du risikerer å komme på kant med naboene, men det kan det være verd. Sett i gang og støvsug, sett på oppvaskmaskinen og lad alt som kan lades, for eksempel elbilen, hvis du har det.

Kopier lenke: