Refinansiering hjelper deg å senke skuldrene

Mange husstander i Norge har høy gjeld og ofte flere lån som skal betjenes i tillegg til boliglån. Bare det å betale renter på alle lånene utgjør mye penger, og gjør at låntagere står i fare for å ikke makte en eventuell renteøkning. Vi har statlige forskrifter som stiller strengere krav til betalingsevne ved søknad om lån og det finnes smarte løsninger som gjør at du kan redusere rentekostnader hver måned. Dette kan bidra til at du kan senke skuldrene igjen.

Beregne hvor mye du kan spare

Den 1. januar 2020 tredde en ny boliglånsforskrift i kraft, som er en videreføring av tidligere fastsatte forskrifter fra Finansdepartementet. Disse forskriftene er en veiledning for bankene og andre finansinstanser, og stiller krav til hvor mye lån du og jeg skal kunne betjene – regnet ut fra inntekt, annen gjeld, normale utgifter til livsopphold + rentestigning på 5%.

For deg som forbruker / låntaker betyr dette blant annet:

  • du kan låne inntil fem ganger årsinntekten din
  • du kan låne opp til 85% av verdigrunnlaget for boligen din, med pant i boligen – avdragsfrie lån opp til 60% av verdien på boligen din
  • du kan få trukket midler på BSU-konto fra gjeldsgrad/belåningsgrad
  • du kan stille med sikkerhet i annen fast bolig, kausjon eller garanti i tillegg til sikkerhet i bolig
  • du må nedbetale minst 2,5% av innvilget lån årlig eller ha en tilbakebetalingstid på 30 år hvis lånet overstiger 60 % av verdien på boligen.
  • du kan refinansiere – altså erstatte lån med pant i bolig med et nytt lån

Her kan du lese mer om Boliglånsforskriftene

Hva vil det si å refinansiere boliglånet?

Til tross for mye gjeld og et boligmarked mer i balanse enn på mange år, sitter mange med boligeiendom med årlig verdivekst.

Å refinansiere vil si at du låner mer på det lånet du allerede har på boligen din. Lån med pant i bolig kan erstattes med et nytt lån. For å få vite om du kan refinansiere og eventuelt hvor mye, må du først ha en verdivurdering av boligen din. En megler kan gi deg en forsiktig markedsverdi.

Hvorfor refinansiere lån?

Formålet med refinansiering er at det nye lånet har bedre betingelser enn opprinnelig gjeldspost(er). Du kan enten øke lånet du allerede har eller flytte boliglånet til en annen bank. Med nytt lån er det smart å:

  • betale ned annen gjeld, som f.eks. kredittkort, billån eller andre dyre smålån.
  • øke verdien ytterligere på eiendommen din, ved f.eks. å oppgradere ved å pusse opp gammel bad, bygge på huset, bygge garasje osv.

Baker du smålånene inn i boliglånet, som har en bedre (lavere) rente, vil det bli rimeligere for deg og det er enklere å ha oversikt. Du betaler kanskje mer i måneden på boliglånet enn tidligere, men totalt mye mindre enn når du betalte på flere lån, fordi du vil ha en helt annen rentekostnad på dette ene lånet. Det ser dessuten bedre ut i en kredittvurdering (hvis det skulle være behov for det) med ett større lån enn mange små og mellomstore.

Spar tusenvis av kroner med nytt boliglån

Når hadde du en verdivurdering av boligen din sist? Har du hatt boliglån i mange år, har antagelig verdien på eiendommen din steget og du er tjent med en bedre rente. Det kan være mye penger å spare på en refinansiering – enten du fortsetter i samme bank eller velger en annen. La tilbudet avgjøre hvor mye du kan eller vil spare.

Refinansiering hos Nordax

Som de fleste andre forholder vi oss til boliglånsforskriftene ved vurdering av hver lånesøknad. For oss er det viktig at du klarer å betjene lånet ditt, derfor tar vi en rettferdig og nøyaktig individuell helhetsvurdering av din økonomiske situasjon før vi eventuelt innvilger et lån, enten det gjelder forbrukslån, refinansiering eller boliglån.

Her kan du lese mer om hvor mye du kan låne og om lån med sikkerhet i bolig

 

Les mer og prøv vår lånekalkulator

 

Emneknagger: Personlig økonomi
Kopier lenke: