Flere tips

Slik sparer du til egenkapital
  • Boligøkonomi

Slik sparer du til egenkapital

Hvordan sparer man raskt opp egenkapital til bolig? Det kan føles litt overveldende akkurat nå, når alle snakker om dyr strøm, skyhøye bensinpriser og økt inflasjon. Men selv i usikre økonomiske tider er det ting du kan gjøre for å spare mer hver måned. For det er faktisk morsommere og enklere når du har en tydelig plan og et mål med sparingen – som en egen leilighet!

1) Regn ut hvor mye du må spare

Du kan låne opptil 85 % av boligprisen, og de siste 15 %, det vil si egenkapitalen, må du altså spare opp selv. Regn ut hvor mye du må spare avhengig av hvilket område du vil bo i og boligens størrelse. Trekk deretter det du eventuelt allerede har spart, fra dette beløpet. Hvor mye blir det?

Vil du kjøpe bolig, men mangler fast ansettelse? Les mer her

2) Identifiser unødig høye faste utgifter

En effektiv måte å få mer penger til overs på, er å redusere de faste månedlige utgiftene. Ofte er det mulig å finne billigere alternativer, og du betaler kanskje for abonnementer du ikke bruker? Hvor mye kan du spare hver måned hvis du for eksempel bytter strømavtale og avslutter en eller flere strømmetjenester?

3) Kvitt deg med dyre vaner

Mye handler om prioritering. Nå er det jo drømmen om egen bolig som skal realiseres. Har du noen dyre vaner? Kanskje du kan droppe take-away-kaffen på vei til jobben, og ta med matpakke i stedet for å spise ute? Er det mulig å sykle og unngå å bruke penger på månedskort? Og hvor mye pleier du vanligvis å shoppe for hver måned, en ny vårjakke er kanskje ikke er det du skal prioritere akkurat nå? Gjør et anslag over de variable utgiftene dine som ikke er nødvendige (dette gjelder altså ikke innkjøp av mat). Summen du får, er det beløpet du faktisk kan spare hver måned.

4) Hold deg til et budsjett

Når du har ryddet opp i abonnementene dine, eventuelt byttet til rimeligere alternativer og gått gjennom hvilke «unødvendige» utgifter du har, er det tid for å sette opp et budsjett. Det hjelper deg med å nå målet. Budsjettappene Monefy eller My Budget Book gjør dette mer eller mindre for deg. Der kan du oppgi maksbeløp for ulike utgiftskategorier per måned. I dette tilfellet, når du skal spare mer enn vanlig, er det altså god grunn til å kutte skikkelig ned på kategorien for fornøyelser. Når du har fylt ut inntekt og alle utgifter du regner med å ha, hvor mye blir det da til overs? Dette er beløpet du kan spare til egenkapital hver måned.

5) Velg sparekonto med rente

Hvis du ser at det vil ta minst 1–2 år å spare til egenkapitalen, kan det være lurt å sette inn sparekapitalen du allerede har på en fastrentekonto. Det gir vanligvis høyere rente enn en sparekonto med flytende rente.

Hvor lang tid det tar å spare opp til egenkapitalen avhenger selvsagt av hvor mye du har mulighet til å spare hver måned (samtidig som du har rom for å gjøre noe gøy av og til) og hvor mye du har spart fra før.


Regn ut hvor lang tid det tar:

○ X måneder = (beløpet til egenkapitalen – ev. oppsparte penger) / spart månedsbeløp


Lykke til :-)

Vil du kjøpe bolig, men mangler fast ansettelse? Les mer her

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisasjonsnummer: 556647-7286

Styrelsens forretningskontor: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank