Flere tips

Kjøpe båt – hva må jeg tenke på?
  • Boligøkonomi

Kjøpe båt – hva må jeg tenke på?

Hva er vitsen med å fly til Maldivene, når du i stedet kan duppe rundt i din egen båt i våre norske farvann i sommer?For mange innebærer båtkjøp en etterlengtet frihetsfølelse, men samtidig er det en stor investering og det er en del å tenke på før du slår til. Her er derfor våre beste tips for deg som vurderer å kjøpe båt.

Trenger du lån til båt?

Et båtkjøp er som regel en stor investering, og det er viktig at du kan finansiere kjøpet på en god måte. Hvis du ikke har penger til overs akkurat nå, er det mulig å ta opp et lån på hele eller deler av beløpet. Vi tilbyr lån uten sikkerhet, såkalte forbrukslån, hvis du vil kjøpe båt. Hvis du har en bolig som har rom for å ta opp mer lån, kan du også velge å utvide boliglånet for å finansiere båtkjøpet.

Les mer om forbrukslån

Øke ditt boliglån

Sjekk båtens bruktverdi

Når du har funnet en båt du liker, er det lurt å sjekke bruktverdien. En populær, serieprodusert båt har som regel høyere bruktverdi enn en mer utradisjonell båt.

Ny eller brukt?

En ny båt er selvsagt dyrere, men samtidig kan en brukt båt medføre høyere vedlikeholdskostnader, avhengig av hva slags stand den er i. Noe som er kjekt å vite er at du er beskyttet av forbrukerkjøpsloven hvis du kjøper en brukt båt av en båtforhandler.

Lag et budsjett

Det kan være lett å “glemme” at det ikke bare er anskaffelsen av båten som koster penger, det koster også å eie den. Lag et budsjett både for selve kjøpet og for utgiftene som kommer etterpå. Dette varierer selvsagt fra båt til båt, men uansett båtmodell er det noen utgifter du må regne med:

  • Forsikring: Sammenlign flere båtforsikringer før du bestemmer deg, det kan være store prisforskjeller. Pass på at den dekker ansvarsforsikring, dvs. hvis du som forsikringstaker forårsaker person- eller tingskade på sjøen. Båtforsikringen må også dekke skadeverk, tyveri, brann, lynnedslag eller eksplosjon.
  • Båtplass: Hvor stor båten er og hvor den befinner seg pleier å styre prisen for leie av båtplass. Husk at det ofte er ventetid i de mest populære båthavnene.
  • Drivstoff: Selv om du har seilbåt, går det med bensin. Et tips er å holde farten nede for å redusere drivstoffutgiftene.
  • Vedlikehold: Hvis du har en utrolig billig båt, må du regne med å betale cirka fem til ti prosent av båtens markedsverdi i vedlikeholdskostnader per år. Å ta vare på båten er viktig for at den skal holde lenge og for å holde kostnadene nede.

Før du slår til:

  • Ta en grundig gjennomgang av båten. Hvis du kjøper av en privatperson, kan det være lurt å bruke en kvalifisert takstmann eller la en annen båtkyndig person se på båten først. Hvis du kjøper av en forhandler, er båten ofte varedeklarert og eventuelle feil og mangler er dokumentert.
  • Sjekk fremfor alt at motoren fungerer som den skal, og prøvekjør den gjerne. Å reparere en ødelagt motor kan bli dyrt. Sjekk også at motorstørrelsen er godkjent for nettopp denne båtmodellen.
  • Gjennomgå også installasjoner, elektrisk anlegg og drivstoffsystem og be om å få se servicehefte og andre servicedokumenter.


Sist, men ikke minst: lykke til! :)

Lån til båt

Les mer om forbrukslån

Øke ditt boliglån

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisasjonsnummer: 556647-7286

Styrelsens forretningskontor: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank