Flere tips

Forbered økonomien din på høye strømpriser
  • Sparetips

Forbered økonomien din på høye strømpriser

Du er ikke alene om å ha fått en uvanlig saftig strømregning. Strømprisen har skutt i været i hele landet, særlig i sør. Men hvorfor skjer dette nå, og vil strømprisene fortsette å stige i vinter? Det er flere årsaker til de høye strømprisene. Her får du noen tips til hva du kan gjøre for å være forberedt på eventuelle prisøkninger.

Årsaker til høye strømpriser

En solrik sommer
Strømprisen styres i hovedsak av tilbud og etterspørsel. Vi hadde en varm og solrik sommer, noe som dessverre straffer seg, fordi lite regn betyr at vannreservene ikke fylles opp. Vannet brukes til å produsere strøm om vinteren når det er høyere etterspørsel.

Mindre vind
Det har vært uvanlig lite vind i Sør-Norge, noe som selvsagt påvirker vindkraftverkenes strømproduksjon. Dette har også bidratt til redusert tilbud av strøm i Norge, og dermed høyere strømpriser.

Begrenset overføringskapasitet
En stor del av strømproduksjonen skjer i de nordlige delene av landet, fremfor alt i vannkraftverk. Problemet er ikke strømmangel, men at kapasiteten til å overføre strømmen til den sørlige delen er begrenset. Det medfører at strømprisene blir høyere i Sør-Norge.

Hvordan blir strømprisen i vinter?

Vi kan risikere at de høye strømprisene fortsetter også neste år. Hvis det blir en hard vinter med langvarig kulde som fører til at vi må importere mer strøm, kan det bli ekstra dyrt. Strømmen i Europa produseres i hovedsak av fossile brennstoffer, og prisene på gass og kull har steget kraftig. Vi anbefaler derfor at du forbereder økonomien din på høyere strømutgifter.

Hva kan jeg gjøre?

Velg riktig strømavtale

  • En variabel strømpris, såkalt spotpris, gjør det vanskelig å forutse hvor høy strømregningen blir fremover og kan derfor innebære en risiko hvis du har en økonomi som er følsom for uventede utgifter. Men en variabel strømpris er ofte rimeligere, fordi strømselskapene tar en risiko når de tilbyr fastpris. Variabel strømpris anbefales hvis du bor i en mindre leilighet med relativt lavt strømforbruk og har en buffer for uventede utgifter.
  • En enebolig har langt høyere strømforbruk sammenlignet med en leilighet. Strømregningen for en enebolig ligger gjerne mellom 3000–4000 kr i måneden, og hvis strømprisen øker kraftig, kan det altså bli en ganske stor sum. Hvis du bor i en enebolig eller et rekkehus med høyt strømforbruk, kan det altså lønne seg enten å velge en variabel strømpris med maksprisgaranti eller en fast strømpris.

Spar slik at du har en buffer
Det er som sagt stor fare for at de månedlige kostnadene dine kommer til å øke kraftig i vinter, fremfor alt hvis du bor i hus som trekker mye strøm. Derfor er det lurt å legge til side penger for å forberede seg på større utgifter. Og hvis det mot formodning ikke blir en kald vinter og strømprisene blir lavere enn forventet, har du ekstra penger som du kan bruke på noe gøy. Legg inn en automatisk overføring hver måned (autogiro) til en sparekonto. Nedenfor finner du noen enkle sparetips:

  1. Har du flere streamingtjenester? Det holder med en av gangen, avslutt abonnement som du ikke bruker så mye.
  2. Prøv en shoppingfri måned. Du kan kjøpe mat, men ikke ting og klær. Vi lover at det er enklere enn du tror.
  3. Ta med matpakke på jobben. Du kan unne deg å kjøpe lunsj i kantinen sammen med kollegene dine én dag i uken.

Spar på strømmen
Et effektivt sparetips er å se på hvilke muligheter du har til å redusere strømforbruket. Ofte bruker man unødvendig mye strøm. Les dette for å få tips til hvordan du kan spare strøm enkelt og effektivt: 12 måter å redusere strømutgiftene på.

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisasjonsnummer: 556647-7286

Styrelsens forretningskontor: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank