Lurer du på å kjøpe båt?

Et båtkjøp er som regel en ganske stor investering. Derfor er det viktig at du kan finansiere kjøpet på en god måte. Det finnes flere måter å gjøre det på. Båtforhandlere kan, akkurat som bilforhandlere, hjelpe deg med finansieringen ved at du stiller båten som sikkerhet for lånet, slik at du kanskje kan få ned lånekostnaden. Da må du trolig stille med 20-35% i egenkapital. Dersom  du ikke kan ta opp lån med sikkerhet i båten, er forbrukslån et alternativ. Det er mange banker som tilbyr denne typen lån. Noen ganger kalles det et blancolån, det vil si et lån uten sikkerhet.

Lån uten sikkerhet er ofte litt dyrere enn lån med sikkerhet, fordi de innebærer høyere risiko for långiveren. Men lånevilkårene og rentene varierer mellom de ulike aktørene. Det er derfor viktig at du går gjennom de forskjellige alternativene og velger et som fungerer godt for deg.

Et annet alternativ er å ta opp lån med sikkerhet i boligen. Hvis du har boliglån som er lavere enn verdien på boligen, kan du søke om å øke dette lånet. Derimot er det viktig å ta i betraktning nedbetalingstiden for huslånet, slik at ikke kostnaden for båtlånet blir mye høyere enn om du hadde tatt opp et lån med høyere rente, men med kortere nedbetalingstid. Huslån har ofte en betydelig lengre løpetid enn andre typer lån.

Noen generelle tips er også at valget av båt er gjennomtenkt – er det for eksempel en slik båt du har bruk for? Har du undersøkt bruktmarkedet for å sjekke om det du leter etter, finnes der til en god pris? Har du undersøkt, eller fått hjelp til å vurdere, tilstanden til båten du har planer om å kjøpe?

Det finnes selvsagt et vell av ting å tenke på ved et båtkjøp, men det vi nevner over er en god begynnelse.

LES MER OM BÅTLÅN

Lykke til på sjøen!

Emneknagger: Personlig økonomi
Kopier lenke: