Flere tips

Gard svarer på de vanligste spørsmålene om boliglån
  • Boligøkonomi

Gard svarer på de vanligste spørsmålene om boliglån

Det er ikke så enkelt å skjønne hvordan et boligkjøp foregår – spesielt ikke hvis du er ny i Norge og du kanskje er vant til at ting blir gjort på en annen måte. Det dukker opp mange spørsmål i første møte med banken, og kompliserte bankuttrykk gjør ikke saken enklere. Men hva er egentlig de vanligste spørsmålene og misforståelsene? Og et spørsmål som er like viktig – hva er det som kjennetegner Nordax, en del av NOBA Bank Group?

“Det er en vanlig misforståelse blant unge førstegangskjøpere at man tror og håper at det er mulig å kjøpe en bolig uten egenkapital. Men banken kan finansiere maksimalt 85 % av kjøpesummen. De siste 15 % må du ha spart opp selv”, sier Gard Eriksen, som er boliglånsekspert i Nordax, en del av NOBA Bank Group, men han legger samtidig til:

“Hvis du ikke har spart nok penger til egenkapitalen, kan det i enkelte tilfeller være mulig å låne mer. Hvis du for eksempel har foreldre som eier et hus som ikke er fullt belånt, kan det brukes som sikkerhet for de siste 15 %. Vi prøver alltid å finne en løsning.”

Les mer om boliglån

Nordax image

Gard Eriksen, boliglånsekspert

Åpent og moderne syn på kravene til boliglån

Å være en bank som er mer fleksibel og løsningsorientert enn de tradisjonelle bankene, er nettopp noe som kjennetegner Nordax.

“Vi gjør en kredittvurdering, akkurat som andre banker. Men vi bruker samtidig mye tid på en personlig helhetsvurdering av de økonomiske forutsetningene til hver enkelt låntaker”, sier Gard.

Dette gjør at Nordax i mange tilfeller kan gi deg boliglån selv om du har fått nei fra en annen bank. De tradisjonelle bankene bruker automatiske prosesser, og da risikerer du å få avslag umiddelbart hvis du for eksempel ikke har fast ansettelse eller har fått en betalingsanmerkning.

Søk om boliglån

Vanlig misforståelse om finansieringsbevis

Det er en vanlig misforståelse at et finansieringsbevis er en garanti for å få boliglån, men det er egentlig bare et anslag på hvor mye du eventuelt kan få låne. Hvis du har vunnet budrunden og skal skrive kontrakt, er det ingen garanti for at finansieringsbeviset gjelder fremdeles.

“Mange som kommer til oss har fått finansieringsbevis fra en annen bank, men har deretter blitt nektet boliglån når de skal kjøpe boligen. Det kan være flere grunner til dette. De økonomiske forutsetningene dine kan ha endret seg, eller det kan være at du ikke har oppgitt alle de nødvendige opplysningene. Det er viktig at du kontakter banken før du legger inn bud på en bolig for å være sikker på at finansieringsbeviset fortsatt er gyldig og at banken godkjenner boligen som du har lyst til å kjøpe", mener Gard.”

Boliglån på ditt eget språk

Det er vanskelig å forstå hvordan boliglånsprosessen foregår, og enda vanskeligere blir det hvis du ikke har norsk som morsmål. Ifølge Gard Eriksen er Nordax Bank fleksible også når det gjelder språk.

“Vi prøver å unngå at språket blir en hindring og har saksbehandlere som snakker flere språk, blant annet tysk, arabisk og engelsk. Skulle språket bli et problem, er det ofte mulig å finne en løsning, som da en kunde fra Argentina fikk hjelp av en svensk saksbehandler som kunne spansk.”

Verktøy som forklarer vanskelige bankuttrykk

Uansett om du har norsk som morsmål eller ikke, er det ikke alltid så enkelt å forstå alle de økonomiske begrepene som er knyttet til boliglån. Vet du for eksempel hva belåningsgrad betyr? Du kan ta det helt med ro. Nordax, en del av NOBA Bank Group har nemlig utviklet en plugin kalt “Banklingo”, som forklarer og direkteoversetter vanskelige bankuttrykk når du fører musepekeren over ordet. Pluginen finnes på norsk, engelsk, arabisk, tyrkisk, farsi samt bosnisk, kroatisk og serbisk. Last den ned her: nordax.no/banklingo

Last ned Banklingo

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisasjonsnummer: 556647-7286

Styrelsens forretningskontor: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank